Dentyści, stomatolodzy i ... - Stomatologiczny

dobry stomatolog cieszyn

Swoją budową przypomina kośćMa żółtawe zabarwienie

Zębina wytworzona jest przez odontoblasty, które należą do miazgi zęba i tworzą na jej obwodzie zbitą jednokomórkową warstwę. W zębinie znajdują

Dodane: 02-01-2019 02:52
Dentyści, stomatolodzy i ... - Stomatologiczny dobry stomatolog cieszyn
się kanaliki zębinowe. Przebiegają w nich wypustki odontoblastów – włókna Tomesa.


Cement pokrywa korzeń, podobnie jak szkliwo pokrywa koronę zęba. Swoją budową przypomina kość. Ma żółtawe zabarwienie. Jest wytwarzany przez cementoblasty. Cement wraz z ozębną i włóknami kolagenowymi elastycznie umocowuje ząb w zębodole.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Czy dieta ma wpływ na zęby?


Często w mediach słyszy się reklamy danego produktu spożywczego lub suplementu diety, który gwarantuje zdrowe, mocne włosy i paznokcie oraz gładką, jedwabistą skórę. Nasuwa się więc pytanie – czy dieta ma również wpływ na kondycje zębów? Prawdą jest, że dobrze dobrana i zbilansowana dieta ma ogromny pozytywny wpływ na cały organizm, nie powinno więc dziwić, że dotyczy to też zębów. Jest cała masa produktów, które są szkodliwe dla szkliwa, przez co zęby stają się słabsze i bardziej podatne na próchnicę. Część produktów nie ma wpływu na kondycję zębów, ale mogą pozostawiać przebarwienia, jak np. kawa czy czarna herbata. Istnieje także grupa produktów mająca pozytywny wpływ na uzębienie, jak rooibos, który zawiera fluor, czy ziele czystka.


Jak powstanie próchnica?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.